Culturele competenties

Volgens Penn et al. (2011) kan (Inter-) culturele competentie in 4 stappen worden verkregen.

De eerste stap is de culturele bewustwording, hierbij gaat de zorgverlener ondervinden en begrijpen dat de manier waarop handelingen worden uitgevoerd alsook de manier van denken altijd wordt beïnvloed door de culturele achtergrond van diegene. 

De tweede stap is de overdracht van culturele kennis, hier wordt mee gezorgd dat je in team kennis gaat delen en dit zo positieve gevolgen kan brengen voor de bevordering van de zorg en de communicatie. 

De derde stap hierbij moet de verpleegkundige beschikken over een groot Inlevingsvermogen. Inlevingsvermogen betekent zichzelf in de andere kunnen plaatsen om zo het eigen handelen aan te passen aan deze persoon.

De vierde en laatste stap is het begrip culturele vaardigheid, zonder deze laatste stap hebben de voorafgaande stappen ook geen enkel nut. In deze stap wordt er vanuit gegaan dat je kan omgaan met personen met een andere etnische en culturele achtergrond door hiermee te leven. 

Deze 4 stappen zijn ook vervat in het culturele sensitiviteitsmodel opgesteld door Campinha-Bacote. Zij ziet interculturele competentie niet als een gebeurtenis maar eerder als een lopend en een nooit eindigend proces. In haar model bestaat deze culturele competenties uit vijf eigenschappen (zie afbeelding 1) (Brathwaite, 2005 & Campinha-Bacote, 2002): (het figuur van Bancote)

Figuur 1: Het Campinha-Bacote model (Campinha-Bacote, 2009).

1. Cultureel bewustzijn: het herkennen van de vooroordelen die wij hebben bij individuen van een andere culturele achtergrond. Alsook inzien dat ons handelen beïnvloed wordt door verschillende aspecten in ons leven zoals culturele achtergrond en opvoeding. Ten slotte moet de verpleegkundige inzien dat de visie en het gedrag van patiënt beïnvloed wordt door haar of zijn etniciteit. Dit onderdeel wordt verder op deze website besproken.

2. Culturele kennis: het vergaren van kennis van verschillende culturele gedachtepatronen en gewoonten van patiënten. Dit onderdeel wordt verder op deze website uitvoerig besproken.

3. Culturele vaardigheid: het verwerven van de communicatie skills om de kennismaking met een patiënt van een andere culturele achtergrond vlot te laten verlopen.

4. Culturele beleving: ontmoetingen aangaan met patiënten. Tijdens de ontmoeting staat de verpleegkundige open voor nieuwe culturen.

5. Culturele verlangen: de verpleegkundige is gemotiveerd en beschikt over de wil om deel te nemen aan het culturele competentie proces.


Culturele sensitiviteitstest

Op basis van het culturele sensitiviteitsmodel heeft Campinha-Bacote in 2009 een meetinstrument ontwikkeld om culturele sensitiviteit te meten.

Dit is de IAPCC-SV (Inventory for Assessing the Process of Cultural Competence Among Healthcare Profession-Student Version) test.

De IAPCC-SV test bestaat uit 20 items (vragen) die de vijf culturele eigenschappen van culturele competentie van Campinha-Bacote meet. De test gebeurt schriftelijk (met pen en papier) en duurt 10 tot 15 minuten. De test gebruikt het vierpuntssysteem van de Likertschaal. De antwoordopties van de schaal zijn: volledig mee eens, mee eens, oneens en volledig mee oneens (Fitzgerald, Cronin, & Campinha-Bacote, 2009).

Om de test te gebruiken moet eerst een aanvraag worden ingediend bij Dr. Josepha Campinha-Bacote op het adres 11108 Huntwicke Place, Cincinnati, Ohio 45241.

Vermeld in de aanvraag de titel en het doel van het project, de doelpopulatie, de periode wanneer de test wordt gebruikt en de wijze hoe dat de test wordt afgelegd.

De test kan je bestellen via de site https://transculturalcare.net/iapcc-r/

Alsook stellen we de PDF ter beschikking die er kan worden ingevuld ter aanvraag voor de test.

De PDF bevindt zich op de volgende link: https://transculturalcare.net/wp-content/uploads/2017/08/InstrumentTool_Order_Form022.pdf.

De prijs van deze test kost 8 dollar of omgerekend 7 euro en 14 cent.

© 2019 Bachelorproef Suzie, Ancille & Davina
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin