Het hindoeïsme en hun religieuze tradities

25-04-2019

Geschiedenis naam

Hindoe komt van sindhu, dit was de naam die afstamd van een volk dat aan de oevers van de rivier de sindhu was gevestigd. Deze godsdienst is de oudste in de wereld, deze godsdienst is uniek doordat het niet door een persoon of niet door een historische periode  ontstaat. Dit is een levenswijze en niet alleen een godsdienst. 

(Mcloughlin, 2005-09-30)​

Het dualisme

In het hindoeïsme spreekt men van Brahman en Maja. Brahman is het absolute en is altijd en overal aanwezig, de universele ziel. Maja staat voor de materialistische wereld die wordt onderworpen aan het Brahman. 

De individuele ziel wordt beperkt en beïnvloed door Maja, daarom is het van belang de weg naar god te vinden. God vinden om materialistische waarden het nu en het zijn minder te laten beïnvloeden. Brahman is de weet van alles en heerst over het zijn, daarom is het van belang om tot de kern van de relatie tot God te komen. 

Als verpleegkundige is het van belang om het deeltje religie te begrijpen alsook het begrijpen van het waarom. 

karma

Men ziet het leven als een lange reis naar god die onderbroken wordt door de dood, maar die wordt voortgezet in een ander lichaam. 'De geest verlaat een lichaam en trekt een nieuw lichaam aan.' de wet van de karma is wel bekend onder ieder van ons = 'wie goed doet, goed ontmoet' dit is de wet van actie - reactie. Dit kan op lichamelijk, mentaal of spiritueel niveau van toepassing zijn. Karma is niet alleen afhankelijk van wat een persoon doet maar ook van wat een persoon niet doet. De resultaten die men in zijn leven heeft verworven kunnen worden mee genomen naar hun volgend leven in het andere lichaam, dit kan dus gevolgen hebben op iemands lot.

"Wie goed doet, goed ontmoet" #Karma

Moksha

is de totale bevrijding van alle pijn en lijden en is het doel van alle Hindoe's. De geest kan de oorzak of de verlossing zijn van het lijden. wanneer er een geestes toestand wordt bereikt van boven pijnen en genot te reiken, en wanneer men verenigd met god en zijn wil dan heeft deze persoon Moksha bereikt. Wie Moksha bereikt is verlost van de cyclus geboorte en sterfte. 

Yoga 

Dit is de vereniging van een persoon met god. Yoga is bekwaamheid en uitmuntendheid in daden, daden die worden uitgevoerd met het bewustzijn bij God. Als verpleegkundige is het van belang om begrip te tonen voor mensen die doen aan yoga en het laten zijn van de persoon in zijn moment van connectie met God. 

De verschillende paden van yoga

1) Karma Yoga dit is wanneer men handelt met de geest bij God (brahman), men zal vrij zijn en in harmonie met zichzelf en God. De resultaten van daden moeten aan god worden geofferd om 1 te kunnen worden met God.

2) Nana Yoga dit is het bad van wijsheid, deze wordt bereikt door meditatie, studie.

3) Bhakti Yoga het pad van devotie. is het toewijden en aanbidden van God, men gaat aan Hem denken door bidden. 

4) Mantra Yoga is de 'om' - het heilig geluid

5) Raja Yoga is het koninklijk pad en staat voor controle van de geest door meditatie en ademhalingscontrole zodat men kan communiceren met God. 

6) Hatha Yoga Dit is het eerste stadium op weg naar God, wordt veel in het westen uitgeoefend en richt zich op de ademhalingsoefeningen en de lichaamshouding

Het universele proces

Door middel van een drie eenheid of beter gekend Trimurti, brahma de schepper, vishnu de instandhouden en Shiva de vernietiger zijn drie onafhankelijke goden die gelijktijdig werken. De lotus bloem wordt vaak afgebeeld en is dan ook afkomstig van de vrouw van vishnu, Lakshmi zij is de godin van welvaart en geluk. Zij staat op een lotus bloem, de lotus bloem groeit in troebel water maar is toch prachtig. Dit slaat op de mensheid, wij moeten leren leven in een harde wereld, gescheiden van haar omgeving. 

Kiezen van God

Tijdens de tocht van het geloof kan men zelf kiezen welke godheid men vereert. Men gaat toegewijd zijn aan deze god en bidden naar deze god. Men gaat naar een tempel of mandir om met de gemeenschap samen te komen om god te aanbidden, de tempel is een heiligdom waarin de goden verblijven. Vaak hebben Hindoes een altaar in huis waar men de godheid naar keuze kan aanbidden. 

Ashramas

Voor de hindoes is het leven een reis met als doel God de schepper Brahma te ontmoeten. Men heeft als hindoe 4 levensfasen.

1) Brahmacharya (leerling-fase) In deze fase is er educatie, het leren van discipline en het leren kennen van je Dharma dit zijn je verplichtingen naar jezelf, familie en samenleving. Dit moet een goede basis vormen om fysiek en mentaal sterk te staan. 

2) Grihasta (het gezinsleven) hierbij wordt het leven compleet gemaakt met huwelijk en kinderen. men verwerft materialen bezittingen voor comfort en zorgt voor een warm gezinsleven om kinderen in staat te stellen de gemeenschap en de natie te dienen. 

3) Vanaprastha (terugtrekking) zodra alle kinderen het huis uit zijn kunnen de ouders zich terug trekken. Hierbij laat men behoeften varen en gaat men meer tijd steken in het spirituele.

4) Sanmasa (voorbereiding op Moksha) hierbij gaat men afstand doen van alle wensen, bezittingen alsook behoeften. men gaat zich helemaal toewijden aan meditatie


(Mcloughlin, 2005-09-30)​

De koe

De koe was een van de eerste "huisdieren" van de hindoes in India. De koe heeft verschillende taken, koeien geven melk waarvan men meerdere producten kan maken, koeienmest dient als brandstof of gemengd let midden bepleistering voor muren, vloeren maar koeien worden ook gebruikt voor het ploegen van land en als vervoersmiddel. Daarom is het strikt verboden om een koe te doden. de koe staat symbool voor dodelijke gulheid. Daarom eten Hindoes geen rundvlees. Het geloof is ook bedoelt om mensen te stimuleren, om geen dieren pijn te doen of te doden. Daarom zijn veel hindoes vegetarisch. 


@ WERELDRELIGIES By REBO Productions

© 2019 Bachelorproef Suzie, Ancille & Davina
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin