het boeddhisme, hun leefwijze

01-04-2019

Filosofie van de Boeddha

De boeddha werd als mens geboren, leefde en stierf als mens. Hij is geen god, maar is uniek door het bereiken van zijn wijsheid en mededogen (nirvana). De boeddha ontdekte de oorzaak van het lijden en een manier waarop ieder mens dezelfde staat kan bereiken.


(Mcloughlin, 2005-09-30)​

De 4 edele waarheden

Dit is de kern van de leer van de boeddha:

1) de waarheid van het lijden.

2) de waarheid van de oorsprong van het lijden.

3) de waarheid van het ophouden van het lijden.

4) de waarheid van het pad dat leidt tot het einde van het lijden. 

Deze zijn van belang in de zorg, de eerlijkheid naar het individu alsook de verlichting van het lijden is van groot belang. 

De boeddha geeft aan dat alle wezens lijden. Wedergeboorte is voor de Boeddha niet in dezelfde vorm, het kan in een niet menselijke vorm zijn.  Hij is er namelijk achter dat er een einde is aan lijden en dit door het volgen van het achtvoudige pad. 

1) De juiste zienswijze

2) De juiste gedachte

3) De juiste spraak

4) De juiste daad

5) Het juist levensonderhoud

6) De juiste inzet

7) De juiste denken

8) De juiste concentratie

"Stop met kwaad doen, leer goed doen en zuiver uw hart."

In de zorg hou je het best rekening met het spirituele zijn van deze mensen met dit geloof. Heb respect voor het mediteren en het zijn in hun connectie met God. De Boeddhisten zijn zeer traditioneel en houden niet van TV dit vertroebelt hun zicht over het leven.

(Mcloughlin, 2005-09-30)​

Voeding van Boeddhisten

In het boeddhisme is het niet verplicht om vegetarisch te zijn. Maar het doden van een levend wezen is wel verboden. Er zijn 5 voorschriften waar iedere boeddhist zich moet aan houden om goede karma te ervaren. Vis en vlees eten mag dus wel en is dus niet hetzelfde als het doden van deze levende wezens. 

De vijf voorschriften luiden als volgt:

  1. Ik houd mij aan het voorschrift om af te zien van het doden van levende wezens.
  2. Ik houd mij aan het voorschrift om af te zien van het nemen van dat wat niet gegeven is.
  3. Ik houd mij aan het voorschrift om af te zien van seksueel wangedrag.
  4. Ik houd mij aan het voorschrift om af te zien van incorrect spreken.
  5. Ik houd mij aan het voorschrift om af te zien van het gebruik van verdovende middelen als alcohol en drugs, welke leiden tot onachtzaamheid.

Bij Theravada (en sommige stromingen in het Mahayana) is het eten van vlees een ethisch neutrale actie, die geen slecht karma teweeg brengt. De belangrijkste factor bij karma is de intentie, en bij het eten van vlees is er geen intentie om een levend dier te doden. Het werkelijk intentioneel doden van een levend wezen is echter wél een slechte daad die slechte karma geeft die als volgt nare gevolgen brengt in het heden en de toekomst.

In het Mahayana boeddhisme wordt het eten van vlees over het algemeen als een slecht iets gezien. Veel Mahayana Boeddhisten in Tibet eten echter toch vlees omdat er in Tibet niet veel groenten beschikbaar zijn doordat het zo hoog gelegen is en de grond vaak niet geschikt is voor akkerbouw.


@ WERELDRELIGIES By REBO Productions

© 2019 Bachelorproef Suzie, Ancille & Davina
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin